Държавният глава се срещна със сънародниците ни в американския град...

 

В навечерието на форума на НАТО, президентът Росен Плевнелиев се срещна с най-голямата българска общност в САЩ – тази в Чикаго.

 

Освен че проведе множество разговори с родните имигранти по редица въпроси за бъдещето на страната и проблемите с общността, държавният глава посети две български църкви и училището „Джон Атанасов". Визитата на Плевнелиев в учебното заведение беше особено емоционална, още повече, че на тържествения концерт присъстваше и синът на създателя на електронния компютър - Джон Атанасов-младши. 

 

Инженерът по професия обсъди с президента плана за изграждане на музей, посветен на именития му баща. Джон Атанасов-младши приветства инициативата за проекта „Sofia Tech Park", но предупреди, че реализацията няма да е лесна. 

 

„Готови сте. Но този бъдещ иноватор ще има нужда от подкрепа, от условия за работа, от инфраструктура. Това е трудна задача, но у вас има толкова много възможности за реализация. Имате основата, но трябва още много работа", коментира Атанасов. 

 

Той изгледа редом до държавния глава празничния концерт по случай 10-тата годишнина от създаването на българското училище, кръстено на баща му. 

 

Ученици и учители се бяха постарали да покажат най-доброто от себе си пред високопоставените гости. Повечето деца като 5-класника Габриел дори изразиха готовност да се завърнат в родината си, когато пораснат.

 

Цялата Централна емисия на Новините на Нова гледайте в сайта Nova Play.

 

Още за предстоящата среща на НАТО вижте във видеото.

 

Репортер: Олег Иванов