Те определиха случилото се като "отвратително деяние на режима в Дамаск"...

 

Международната общност е възмутена от смъртта на над 90 души в сирийския град Хула. Западноевропейските лидери нарекоха действията на сирийската армия  "отвратително деяние на режима в Дамаск". Съединените щати призоваха за край на "управлението чрез убийства" на президента Башар Асад.

 

Наблюдателите на Обединените нации потвърдиха, че при артилерийски обстрел на Хула са убити над 90 души, сред които 32 деца под 10-годишна възраст. Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс нарече случилото се "клане" и заяви, че ще организира в Париж среща на групата Приятели на Сирия. Тя е съставена от представители на западноевропейски и арабски държави, искащи отстраняването от власт на Башар Асад. 

 

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг нарече случилото се в Хула "ужасяващо престъпление". Хейг призова Съветът за сигурност към ООН да излезе с ясна позиция и план за действие за положението в Сирия. Ръководителят на наблюдателите на ООН в Сирия за пореден път призова и двете страни в кървавия конфликт да прекратят огъня.


"Смъртта на 32 деца и толкова много невинни мъже и жени е нечовешко, независимо от обстоятелствата. Призовавам правителството на Сирия да прекрати насилието във всичките му форми. Призовавам въоръжените части на опозицията да направят същото. Това е задължително преди изобщо да можем да мислим за политическо решение на проблемите", подчерта той.

 

Сирийските власти днес отхвърлиха отговорността за клането в град Хула, предаде Ройтерс.