Обама погрешно нарече „полски” вместо нацистки лагерите на смъртта...

 

Неволен гаф на американския президент Барак Обама предизвика недоволство в Полша. Напрежението възникна, след като Обама погрешно нарече „полски" вместо нацистки лагерите на смъртта в страната през Втората световна война.

 

Въпросното изказване Барак Обама направи по време на церемония по връчването на най-високата гражданска награда - Президентския медал на свободата. 

 

Сред наградените посмъртно е и Ян Карски, бивш полски офицер и член на нелегалната полска съпротива. Той е първият, който предоставя на света показанията си на очевидец на събитията по време на Холокоста. Барак Обама погрешно нарече "полски" вместо "нацистки" лагерите на смъртта.

 

„С помощта на участници в съпротивата, които му казали, че евреите са масово избивани, той успял да проникне тайно във Варшавското гето и в полски лагер на смъртта и там видял с очите си за какво става дума", каза Обама.

 

След допуснатата грешка Полша поиска извинение от Вашингтон, а полският външен министър Радослав Шикорски обяви в Туитър, че Белият дом ще се извини за възмутителната грешка. Въпросът за нацистките лагери е много деликатен за Полша и  Варшава отдавна протестира срещу всякакви намеци, че носи някаква отговорност за избиването на близо 6 милиона евреи в Европа.

 

„Думите на президента на САЩ Барак Обама за полските лагери на смъртта засегнаха всички поляци. Винаги реагираме по този начин, когато незнанието, невежеството или злонамереността водят до лоша интерпретация на историята", коментира Доналд Туск, премиер на Полша.