Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев...

 

Русия е поставила нови изисквания, свързани с проекта „Южен поток", за да подпише споразуменията за обещаната вече отстъпка в цената на природния газ. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев. Споразуменията за намаление с около 11% от 1 април са изпратени от „Булгаргаз" до руската „Газпром" преди около две седмици. Те бяха договорени значително по-рано и така дори топлоенергията у нас е предвидено да поевтинее от 1 юли.

 

„Допълнителните споразумения от наша страна са изпратени. Ангажиментът с намаление на цената беше свързан с вземането на окончателно инвестиционно решение по проекта до 15 ноември. Руската страна обаче, освен вземането на окончателно инвестиционно решение, отвори и други спорни и неуточнени към този етап въпроси по „Южен поток", така че трябва добре да прецизираме нашата позиция, защото не е само 15 ноември, а се налага да обсъждаме и други подробности по проекта", каза енергийният министър. Делян Добрев.

 

Ускоряването на "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България  успяла да договори 11-процентна отстъпка от Русия в цената на природния газ, каза министър Добрев заедно с министър-председателя Бойко Борисов още на 30 март.

 

Ден преди това премиерът обяви, че проектът "Южен поток" ще бъде реализиран, за да "имаме очи" да преговаряме с руснаците за по-ниска цена, след като газопроводът Бургас-Александропулис  и  АЕЦ "Белене" са приключили проекти.

 

Строителството на газопровода „Южен поток", който ще свърже Русия и Европа по дъното на Черно море, ще започне едновременно по два от общо четирите планирани участъка. Това съобщи днес ръководителят на „Газпром" Алексей Милер.

 

Всеки от двата участъка ще приноса по 15.5 млрд. куб. метра газ. Общата проектна мощност на „Южен поток" е 63 милиарда куб. метра. Началото на строителството трябва да бъде дадено през декември 2012 г.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.