В отворено писмо те помоля актрисата да има помогне заедно да спрат влизането на круизен кораб във Венеция...

 

Еколози написаха отворено писмо до актрисата София Лорен с искане да им помогне да забранят на круизен кораб, кръстен от нея миналия месец, да влиза във Венецианската лагуна.

 

Кино легендата кръсти кораба "Дивина" във Франция през май и членове на венецианския комитет "Не на големите кораби" поискаха от актрисата да подкрепи кампанията им да се забрани на кораба с водоизместимост 139 500 тона да се приближава до живописния италиански град.

 

Те твърдят, че дирите, оставени от кораба във Венецианската лагуна, заобикаляща града, ще увредят историческите сгради по протежението на канала. "Не можем да повярваме, че искате името ви, което е легенда в Италия и в света, да бъде свързвано с кораб, който допринася за унищожаването на Венеция, част от наследството на човечеството. Молим ви да се откажете от ролята си на кръстница на кораба. Венеция и светът ще възприемат това като божествен жест", се казва в писмото.

 

"Венеция принадлежи на света. Помогнете ни да го спасим...Венеция и нейната лагуна са част от световното наследство и всеки ден са изложени на риск от екологично бедствие заради преминаването на тези чудовища в морето", пишат още еколозите. Корабът "Дивина" има също така каюта в първа класа, кръстена на Лорен и украсена със снимки на актрисата от различните етапи на кариерата й.