На премиерата на лентата противниците на диктатора се сбиха с неговите привърженици...

 

Масови сбивания избухнаха по улиците на чилийската столица Сантяго. Повод за ескалацията на напрежението стана филм за генерал Аугусто Пиночет. Привърженици на бившия диктатор бяха нападнати от негови противници, а полицията използва сълзотворен газ, палки и водни струи, за да разпръсне тълпата.

 

Привържениците на Пиночет отиваха на премиерата на филм, показващ генерала в изцяло положителна за развитието на Чили светлина. Те бяха пресрещнати от противници на режима и представянето на Пиночет като герой. Очаквайки проблеми, полицаите бяха блокирали улиците в района, но не успяха да предотвратят сбиването между двете групи. Боят продължи и около залата, в която премиерата на филма озаглавен "Пиночет" вече беше започнала. На нея присъстваха някои от бившите министри на диктатора.

 

През последните няколко месеца правителството на Чили е критикувано за това, че се опитва да пренапише историята на страната. През януари министърът на образованието предложи от учебниците да бъде премахнато определението "военна диктатура" за режима на Аугусто Пиночет.

 

Пиночет идва на власт след военен преврат през 1973 г. Той оглавява военната хунта, управлявала страната 17 години. По време на управлението му в затвора са хвърлени над 38 хиляди политически противници на режима. Повече от три хиляди души са разстреляни или се водят изчезнали.

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.