Експертните срещи ще продължават през следващите дни...

 

Продължават дискусиите за спорните промени в Закона за горите, които разпалиха общественото недоволство през последните дни. При поредните разговори с природозащитници, управляващите бяха категорични, че няма да отстъпят от позициите си. Те коментираха, че нов закон няма да има, докато не се постигне пълно съгласие.

Законът за горите ще влезе отново в пленарна зала, едва когато всички текстове бъдат обмислени и одобрени от управляващи и екозащитници.

„Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи безусловно ветото на президента", каза Десислава Танева от ГЕРБ.

В бъдещия закон ще отпаднат текстовете, които позволяват изсичане на горите  до 20 декара без лесоустройствен план. Няма да е задължително и почистването на крайречните райони от храсти и дървета. А сечта в горските масиви ще е в размер до 80 % от техния прираст.

„Държавата не отстъпва от положението този държавен фонд да остане завинаги такъв, а знаете, че с промяна в предназначението той престава да бъде такъв", каза Министърът на земеделието Мирослав Найденов.

„Основният проблем при промяната на предназначението на имота е че, законът задължава да го продадеш на съответния инвеститор, който всъщност е променил предназначението. Ние предлагаме това да отпадне и да се дава право на строеж за съответен период – 20-30 години", каза Тома Белев от Сдружение „Зелени Балкани".

Експертните срещи продължават през следващите дни в Министерството за земеделието. Според министър Найденов трябва да се облекчат инвеститорите с корекция на таксите за промяна в предназначението на горите.

Репортер: Николай Василковски

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.