Левицата, зелените и някои либерали изтъкнаха текстовете като опасни...

Европейската комисия призова депутати да не отхвърлят международното споразумение за борба с фалшификатите АКТА на днешното гласуване. Според европейският комисар за търговията Карел де Гухт, АКТА не е посегателство над свободите на европейците, а защита на начина им на живот.

"Гласуване против АКТА ще навреди на защитата на интелектуалната собственост в цял свят", добави де Гухт и подчерта, че не съществува алтернативен проект, който в кратки срокове да замени АКТА.

Днес европейските депутати трябва да се произнесат за бъдещето на силно оспорвания текст, чиято цел е борбата срещу фалшификациите от лекарствата и други стоки до споделянето на пиратски файлове в интернет.

Въпреки предупреждението от Европейската комисия обаче е твърде вероятно споразумението АКТА да бъде отхвърлено от евродепутатите. Левицата, зелените и повечето либерали изтъкнаха "опасното естество" на текста, защото би разрешил на интернет доставчиците, под претекста за борбата срещу нелегалното сваляне на файлове, да дават на правоносители ай пи адресите на заподозрени интернет потребители.

"Не е работа на интернет доставчиците да са интернет полиция, това е много опасно", заяви докладчикът по текста британският лейбърист Дейвид Мартин, който призова да се отхвърли споразумението.