Това заяви енергийният министър Делян Добрев на среща с работниците и синдикатите от завода...

 

До 10 дни работниците от ВМЗ - Сопот ще получат заплатите са за май. Това увери икономическият министър Делян Добрев, който на 10 юли отиде в предприятието, за да даде старт на приватизацията на най-големия военен завод у нас. Докато тя тече, държавата ще гарантира трудовите възнаграждения и ще запази работните места в оръжейницата. До момента интерес към ВМЗ - Сопот са проявили две компании. 
 
Работният ден на близо 3300 оръжейници във ВМЗ - Сопот започна със среща с двама министри - на икономиката и на социалната политика.

Според Делян Добрев единственото спасение е предприятието да бъде приватизирано в най-кратки срокове.

„За периода на приватизацията, защото процедурата все пак ще трае 3-4 месеца, колкото и да се опитваме да оптимизираме сроковете, имаме варианти, с които да дадем допълнителна работа на предприятието и да осигурим средства, с които да бъдат изплащани заплатите", заяви министър Добрев.

Стратегическият инвеститор, който държавата търси, ще трябва да поеме и 40-милионния дълг на завода. Въпреки финансовите задължения, кандидати за военното предприятие има.

Двама кандидата са заявили интерес към ВМЗ - Сопот, сподели министър Добрев, но все още не може да коментира кои са. Едната фирма е българска, а другата е чуждестранна, допълни Делян Добрев.

Държавата няма да има дял във военния комплекс, но ще задължи новия собственик да запази средната заплата от 550 лева, както и броя на работните места.

Социалният министър гарантира, че до 20 юли ще се изплати забавената заплата за месец май, а до седем дни ще се плати авансът в предприятието.

Оръжейниците, които до днес бяха в стачна готовност, гледат на приватизацията по различен начин.

Какви са техните очаквания – вижте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев