От Инспекцията по труда заплашиха, че ще наложат сериозни глоби заради инцидента...

Състоянието на работника, който пострада най-тежко при аварията в ТЕЦ „Марица Изток" 3 е стабилно, но опасността за живота му не е отминала. 

54-годишният Борислав Методиев е с травми и изгаряния по тялото, след като падна от 14-метра височина. Най-рискова, според лекарите от  болницата в Стара Загора, е контузията на левия му бял дроб

При аварията със скъсване на тръба с пара под високо налягане, по-леко пострадаха още трима работници.

 

От Инспекцията по труда заплашиха с налагането на сериозни санкции заради инцидента. Предприятието ще плати глоба, защото не е информирало трудовата инспекция за злополуката. От компанията обаче твърдят, че са информирали институциите своевременно и им оказват пълно съдействие, за да се установят причините за инцидента. 

„Трудно ми е да дам обяснение. Вие как си го обяснявате? Това е едно нарушение на изискванията, макар че не само инспекцията, те е трябвало да уведомят Националния осигурителен институт. Дали това ще го таксуваме като нарушение, ще преценим, но санкцията по Кодекса на труда са от 1500 до 15 хил. лева. 20 хил. е за неоказване на съдействие на контролен орган, но в случая трябва първо да видим какви са причините да не ни уведомят. Разследването в момента тече", каза Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда.