То носи милиони евро печалба за производителите...


Мляко с името на смолянското село Момчиловци се е превърнало в един от най-търсените продукти на китайския пазар. Това разкриха от голяма азиатска компания „Брайт", която трета година произвежда десертното мляко в азиатската страна.

Китайската компания кръстила млякото „Момчиловци", тъй като производството на продукта ставало с помощта на лактобактерия от селото.

„Избрахме Момчиловци като марка за наша серия млека и успяхме да позволим на китайските потребители да се докоснат до българското дълголетие и кисело мляко. И действително се убедихме, че Момчиловци е мястото, където местните щамове като бацилус булгарикус са особено подходящи за производство при всякакъв климат", обясни Цуън Кхъдзе - вицепрезидент на компанията за производство на млечни продукти.

Що се отнася до годишната им печалба от млякото, то тя възлиза на 150 млн. китайски юана, което се равнява на близо 40 млн. лева годишно. 

Вицепрезидентът допълва, че на опаковката, която била във формата на диамант, изписали произхода на името „Момчиловци". Това пък предизвика гордост у местните.

Някои пък не на шега добавиха, че след години е възможно да намерят момчиловско мляко само в Китай, тъй като в селото са останали само 18 крави.

И още – във видеото.

Репортер: Анелия Веселинова