Така той обясни защо страната ни е била избрана за провеждане на атентата...


Аз съм убеден, че има някакъв много тежък външнополитически гаф на България, някаква грешка. Някъде сме проявили по-голямо самочувствие, отколкото трябва, и това беше наказано”, така бившият директор на Национална служба „Сигурност" Атанас Атанасов отговори на въпроса на водещия на „Здравей, България” защо точно нашата страна бе избрана за провеждане на атентата на летището в Бургас.

Той отказа да коментира конкретни причини, които е възможно да са мотив за извършването на терористичния акт, но допълни, че в терористичната дейност всичко е знаково.

„За да бъде взето такова тежко решение, макар и от една терористична организация - да бъде извършен атентат с човешки жертви на територията на България, това означава, че сме направили нещо, което е предизвикало терористичната организация”, категоричен бе Атанасов.

Бившият директор на Национална служба „Сигурност" изрази известно съмнение, че версията с камикадзето е достоверна, и допълни:

„Ако приемем, че версията е достоверна, питам аз как така на територията на България се разхожда 5 или 7 дни един човек, който е лежал в затвор в Гуантанамо. Къде са българските органи за сигурност?”

В тази връзка Атанас Атанасов допълни, че това е „абсолютна катастрофа за граничния ни контрол”.

Според експерта версията с камикадзето е най-удобна за правителството, защото при камикадзе властта има най-малка възможност да стигне до извършителя.

Атанас Атанасов допълни, властите крият информацията за вида на взрива, защото ще стане ясно, че извършителят се е сдобил с него в България:

„Това е следващият проблем в държавата – тук да дойдеш и да си купиш оръжие или взрив не е никакъв проблем.”

Има страшно много пробойни в сигурността на България, заключи Атанасов и допълни, че след този случай „още много дълго време ще гледаме Шенген през крив макарон”.

Целият разговор с Атанас Атанасов в „Здравей, България” гледайте във видеото.