Инфлацията не спира да расте, а свиването на БВП продължава...

Тревожните новини за състоянието на испанската икономика продължават да идват всеки ден. Брутният вътрешен продукт на Испания се е свил с 0,4% през второто тримесечие на годината, спрямо предходните три месеца, когато спадът беше 0,3%. Тези данни сочат, че рецесията в иберийската страна продължава да се изостря.

 

Положителното в тази ситуация е, че централната банка на Испания очакваше такива данни, като правителството предвижда свиване на икономиката с 1,5% за цялата година, преди растежът да се възобнови през 2014-та година. Темпът на инфлацията се е ускорил през юли, достигайки 2,2% с годишно натрупване, в сравнение с 1,8% през юни.

 

В същото време обаче стана ясно, че Испания все пак има повод и за усмивки в тежката криза. Лихвите по 10-годишните държавни облигации паднаха до 6,5%, след като през миналата седмица достигнаха критичното ниво от 7,5%. Подобна тенденция се забеляза и при друга европейска икономика, изправена пред опасност от фалит – лихвите по облигациите на Италия вече на ниво от 5,24%, което е спад с близо 1% в сравнение с юни.