На пръв поглед в село Миндя по нищо не личи, че се стягат рок събитие...

Остават само 3 дни до уникалното събитие „Миндя РОК фест”, в едноименното великотърновско село. За четвърта поредна година на площада известни и не чак толкова популярни изпълнители ще пеят и свирят рок, блус и дори народна музика.

Фестът в Миндя има неповторима атмосфера, а организаторите трескаво подготвят сцената, инструментите и реквизита. В същия момент, кметът боядисва пешеходни пътеки и реже храсти.

На пръв поглед в село Миндя по нищо не личи, че се стягат рок събитие, което ще докара хиляди поклонници на тежкия звук. Улиците са пусти, но затишието е точно като преди буря. Нейният предвестник е далечен звук от електрическа китара. Следвайки го, се озоваваме пред къщата на ексцентричния политолог проф. Евгени Дайнов.

Фронтментът на групата Магистри репетира и провежда деловите си срещи по организацията в двора на своята селска къща. Там Дайнов и другарите от „бекстейджа” подробно пишат сценария и разпределят легловата база.

„Нашата къща ще приюти група Магистри, част от група Блустрафик и общо взето винаги държа две-три легла за изпаднал музикант от някъде. Миналата година имаше и шест палатки по двора, защото в България се получава така, не само в България, че групите като тръгнат на път си носят и част от публиката с тях”, каза проф. Дайнов.

В организацията на рок феста в Миндя участва и Маргарет Тачър – макар и непряко. Мемоарите на Желязната лейди от годините на Даунингстрийт в момента са настолната книга на професора. Той се вдъхновява от стройната организация на нейните кратки, но съдържателни делови срещи.

По този образец преминава и срещата с кмета и съорганизатора. Кметът Иван Иванов също е доволен от рок изявите на мегдана, защото така се привличат туристи и нови заселници.

„Тоя фестивал е една от най-големите реклами на Миндя. Дойдоха още 2-3 семейства чужденци, закупиха имоти. Нямаме чужденци, които да са си продали имотите в Миндя, така че може да се каже, че отлив от чужденци в нашето село няма”, каза кметът Иванов.

Един от идейните бащи на събитието е именно чуждоземецът Томас и съпругата му Ана, които намират новия си дом тук.

Подробности за предстоящото събитие – вижте във видеото.