Проектът струва над 180 хил. лева по програма "Красива България"

Емблемата на Пловдив – Античния театър, ще има нов облик. Световноизвестният туристически обект ще бъде изцяло реконструиран следващите три месеца. Ремонтът струва над 180 хил. лева. Парите са осигурени по програма “Красива България“.

Реконструкцията на Античния театър започна от сцената. Дървените греди на пода са изгнили от дъждовете и снеговете. За последно са били подменени преди 12 години.

„За първи път от цялата история на Античния театър в Пловдив ние предвиждаме средства и то доста голяма сума за художествено осветление на това, което имаме като сцена, колонада”, каза кметът на Пловдив Иван Тотев.

„Също и на южната крепостна стена, която се намира в непосредствена близост до нас. Също така много важно е, че подменяме и сценичното осветление, което е променяно за последно през 99-та година, когато Пловдив бе съпътстваща културна столица на Европа, така че тези прожектори са вече на 13 години и те са също част от проекта, който ще реализираме сега”, допълни той.

Съблекалните и гримьорните за артистите, които са в плачевно състояние, също ще бъдат модернизирани. Реконструкцията на Античния театър се извършва от държавния отдел “Реставрация”, който е правил обновяването на църквата “Свети четиридесет мъченици” във Велико Търново. В работата са ангажирани 14 души, четирима от които ще бъдат наети от Бюрото по труда.

Реставрацията на Античния театър ще продължи 3 месеца. Най-интересно е разкриването на подземното ниво, в което за първи път влиза телевизионна камера.

Това място е било известно само на археолозите. Оказва се, че под античната сцена има т. нар. катакомби, които се срещат в Рим. Специален коридор, отвежда към четири помещения, които вероятно в миналото са се ползвали от артистите или от суфльорите, които са помагали на актьорите.

Идеята на местната власт е това място да се превърне в открит музей, който да разказва за античното наследство на древния Филипопол. От години Античният театър е най-посещаваното място в града от туристите. Годишно от тук минават над 100 хил. чужденци.

Нощно време амфитеатърът ще се осветява от 40 прожектора, така че вечер да се вижда и от най-отдалечената точка на Пловдив.

Репортер: Благой Бекриев