Те искат и законодателни промени, които да им дават по-голяма защита

Полицаите готвят протести през втората половина на септември, ако не получат увеличение на заплатите с 25%. Служителите под пагон искат и законодателни промени, които да им дават по-голяма защита в случаите, когато срещу тях е упражнено насилие.  
Първата среща от преговорите с ръководството на МВР не доведе до конкретни резултати. Очаква се в следващите две седмици втора, в която да има представител и на финансовото министерство.

Ден по-рано финансовият министър беше категоричен, че ако се говори за увеличение на полицейските заплати, трябва да се мисли за премахване на техните привилегии. Той имаше предвид по-дългия платен годишен отпуск и получаването между 20 и 22 заплати при пенсиониране

По данни на синдиката, за последните пет години 449 служители на МВР са пострадали в резултат на насилие от страна на граждани. 77 от тях са получили средни телесни повреди, а трима са починали. Затова полицейският синдикат настоява за ясна дефиниция на термина "физическа неприкосновеност". Според тях, в закона за МВР  това не е направено.

Последният протест на полицаите беше преди две години, когато те избраха да пушат мълчаливо пред сградата на МВР. Този път са категорични, че няма да отстъпят от исканията си за по-високи заплати, защото не били променяни от 2009-та насам. Началната заплата за редовите полицаи била под 600 лева, а част от хората на трудов договор били на минимално възнаграждение.

Повече по темата – във видеото.

Репортер: София Стойчева