Първата надпревара „Мис Америка” се състояла през 1921 г. в Атлантик сити...

Може и да не си давате сметка, но конкурсите за красота се радват на дълга и богата история.


Първата надпревара „Мис Америка” се състояла през 1921 г. в Атлантик сити. Целта на състезанието било чисто прагматична – просто да се привлекат туристи в града.


Оттогава до днес зрителите не са изменили вкусовете си и най-силно се вълнували от представянето на претендентките в бански костюми.


През 1951 г. победителката отказала да позира с изрязания костюм, с което си навлякла гнева на производителите на плажна мода. Те спрели спонсорството на конкурса и дори организирали свои собствени съревнования – „Мис САЩ” и „Мис Вселена”.
Любопитен факт е, че в средата на 70-те години чернокожи дами не са допускани да участват в конкурсите. Това довело да създаването на „Мис Черна Америка”.


Подобно на днес, и в миналото феминистките открито се обявяват против конкурсите за красота. Проблемите не са се изменили. Често короните на призьорките са отнемани, тъй като става ясно, че имат нечисто минало, което се изразява в разголени фотосесии за еротични списания.


Един от най-старите и известни конкурси за красота е "Мис Свят", който  отбеляза своята 60-а годишнина в Лондон. Първото му издание се състояло през 1951 г. по време на фестивала на Великобритания. В него участвали едва 26 момичета, които са се състезавали за чек от 1000 британски лири. 60 години по-късно в Лондон пристигат 122 млади претендентки за короната. През последните няколко години организаторите обявяват конкурса под мотото "Красота и ум". Така се опитват да променят имиджа на мероприятията, които се смятат за състезания за празноглави красавици.


България също може да се похвали, че не веднъж е била домакин на международни форуми. Носителките на престижните титли Мис и Мисис се включват активно в социални и благотворителни кампании. Целта е да се помага на жените по света. А красотата е само допълнение, но не и център на събитията!