Причина за протеста на възрастните хора станаха промени в системата на здравеопазване...

Гневни пенсионери нахлуха в Министерството на здравеопазването в Гърция. Недоволни от отмяната на безплатните лекарства в страната те поискаха обяснение от министъра. Протестът на пенсионерите е поредният израз на народното недоволство срещу диктуваните от Европейския съюз бюджетни съкращения в южната ни съседка.

 
Пенсионерите нахлуха в министерството и стигнаха до кабинета на министъра. Вратата се оказа заключена, но протестиращите удържаха емоциите си и не я разбиха. Част от възрастните хора обаче не издържаха на напрежението и колабираха по време на щурма. Някои от тях бяха изнесени на ръце от другите протестиращи.
 
До демонстрациите се стигна, след като бяха въведени промени в системата на здравеопазване. Посещенията при лекар, които досега се покриваха от държавата, вече ще бъдат заплащани от пациентите. Много лекарства, които доскоро бяха, безплатни също минават в списъка с платените стоки и услуги.
 
Ръководството на Здравната каса обясни, че след съкращаването на бюджета им от правителството не могат да посрещнат разходите на системата.
 
Лошата новина за гърците е, че кабинетът трябва да направи още съкращения, за да изпълни изискванията на кредиторите си.