Премиерът трябва да обясни защо не са били извършени задължителните действия по прекратяването на проекта

Премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента по темата АЕЦ "Белене". За това настоява в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов.

Според него премиерът дължи обяснение защо за половин година не са извършени задължителните действия по прекратяването на проекта "Белене".

Припомняме ви, че парламентът гласува спирането на строителството на втората ядрена централа в края на март. Сините питат също защо Агенцията за ядрено регулиране не е спряла процедурата по лицензирането на централата.

В писмото до Цачева е зададен и въпросът дали министър-председателят е водил преговори за строителството на централата без знанието на парламента и след като проектът беше официално спрян.

 

Объждат юридическите, икономическите и политическите аспекти на референдума

Междувременно, енергийни експерти и икономисти ще обсъждат юридическите, икономическите и политическите аспекти на предстоящия референдум за бъдещето на проекта "Белене". В кръглата маса ще участват представители на непреавителствени организации.

Вече е ясно, че референдум ще има. Проверката на служба ГРАО показа, че от събраните подписи за провеждането на референдума  валидните са над 540 хиляди. По закон, за да се проведе допитване до народа, идеята трябва да е подкрепена от поне половин милион души. Референдумът беше иницииран от БСП.

Преди няколко месеца от ГЕРБ обявиха, че са съгласни да се проведе допитване, но е добре това да стане заедно с изборите догодина. Последните планове сочат, че референдумът може да се проведе през януари.