Роднините му са категорични, че никога не е посягал на деца

Мъж от русенското село Николово завел 8-годишно момче в дома си и блудствал с него. Оказва се, че 40-годишният Свилен Стоянов е психично болен от години, но не е търсил помощ от психиатрията.


Семейството на Свилен не вярва, че е насилил момчето.


„Нещастник, грозноватичък на вид, много беден. Изпаднал така да се каже”. С тези думи кметът на село Николово Марийка Генова описа Свилен.


Венцислав Петров, брат на Свилен пък твърди: „Има някакви психически отклонения да ти кажа. Той дома иска все да чупи, да такова”.


Иначе Свилен бил трудолюбив човек. Имал връзка с жена, но тя го изоставила.


„Дойде при мен, плачейки: "лельо Марийо, върни ми я, аз две години от живота си дадох на нея”, разказва още кметицата.


Роднините му са категорични, че никога не е посягал на деца. Дори играел със съседските. Обаче вечер се утешавал с порно. И така до злополучната вечер.


„Вечерта дойдоха между 8 и половина - 9 с детето. И му викам: „Какво е туй дете, бе, за какво ти е туй дете. Ами, каза, ние сме приятели с майка му и баща му. И то искаше да дойде на Николово”. Музиката свири, той има музики. Той заключил. 11 и половина - 12 без нещо дойдоха от полицията”, разказва майката на Свилен, Веска.


Родителите на детето веднага са потърсили помощ от полицията. Пред органите на реда малкият Митко разказал, че бил подмамен от педофила, който го уговорил да му отиде на гости, а след това блудствал с него.


Свилен е диспансеризиран с умствена изостаналост още от 2-годишен. Управителката на психиатричното заведения в Русе разказа за „Здравей, България”, че от 1 януари 2011 г. е възстановено амбулаторното наблюдение на хора с психични разстройства.


Свилен е поканен шест пъти за преглед, но отказвал. Затова е снет от отчет. Майка му разказва, че не искал да пие лекарства, което съвсем усложнило състоянието му.


Педофилът е задържан под стража. По предложение на съдебен лекар Свилен вероятно ще бъде настанен за 20 дни в центъра за психично здраве в Русе за експертиза. Това ще се случи днес (9 октомври) след изтичане на срока за обжалване.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева