Надеждата за промени в съдебната система е в младите, каза градският прокурор на София

Скандалът с кадровика в съдебната система показа нещо, което всички виждаха, но никой не изричаше на глас – че кралят е гол. Така градският прокурор на София Николай Кокинов коментира случаят, който разбуни духовете в проблемните обалсти на родната правосъдна система.

 
„Тогава всички установихме, че системата се нуждае от катарзис, но постигането му ще бъде трудно, защото тя е консервативна”, заяви още Кокинов.
 
Той бе категоричен, че надеждата за положителна промяна е в младите кадри, които вече са заети в системата.
 
За оправдателната присъда на Николай Цонев
 
„Не мога да кажа, че съм доволен от решението на съда да оневини Николай Цонев”, каза обвинителят по повод оправдателните присъди, които получиха в понеделник бившият военен министър, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Те бяха обвинени в предлагане на подкуп на следовател, който трябвало да разреши друго дело, започнато срещу Цонев.
 
„Ако тези лица не са виновни, чии са онези 20 000 евро?”, риторично запита Кокинов, визирайки банкнотите, с които бе заловен Попов.
Прокурорът беше категоричен, че колегите му ще протестират оправдателните присъди.
 
За убийството на Яна
 
Досъдебното производство по случая с жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина е приключило, информира Кокинов.
 
„Подготвяме материалите по обвинението за внасянето им в съда”, каза още той.
 
За новия главен прокурор
 
Николай Кокинов бе категоричен, че нямам амбиции да става главен прокурор. Смята обаче, че наследникът на Борис Велчев трябва да бъде „лидер, да изслушва колегите си, да е добре приеман и у нас, и в чужбина”.
 
Целия разговор с градския прокурор на София гледайте във видеото.