Проектът стартира с личните средства и подкрепа на множество доброволци

Благотворителната кампания „Жълти стотинки” стартира преди три години, а последните две тя е в подкрепа на Фондация „Надежда за малките”, която е основател на център за настаняване от семеен тип, наречен "Малката къща".

В "Малката къща" биват настанявани изоставени деца или такива в ситуация на риск. Проектът стартира с личните средства и подкрепа на множество доброволци.

"Това са деца, които са изоставени в родителен дом или на улицата. Има деца, чиито семейства са изпаднали в някаква ситуация, в която те трябва да бъдат подкрепени, защото не могат да полагат грижи за детето", обясни Магдалена Стефанова - председател на Фондация "Надежда за малките".
 
"Тук децата растат в среда, която много се доближава до семейната. Децата са от 6 до 8 години и за всяко се полага индивидуална грижа. Но това, което получават децата тук, е любов. Много любов, много внимание", допълни Магдалена Стефанова.
 
Престоят на всяко дете в къщата е силно индивидуален. Имало е случай, когато детето е оставало само за месец и след това е било връщано обратно в семейството. Най-дългото пребиваване на дете е било в продължение на една година.
 
"Досега през къщата са минали 27 деца. 19 вече не са тук, 8 все още живеят, а днес ще изпратим още едно детенце в неговото истински семейство", похвалиха се от Фондацията.
 
Алекс е поредното дете, което напуска "Малката къща" в Княжево, за да отиде в неговото ново семейство. Бъдещите му родители казват, че още при първата им среща с Алекс те виждат в него своя син. Ани и Валери са радостни, че са срещнали Алекс именно тук, защото според тях къщата в Княжево не е обикновен медико-социален дом.
 
"Тук намира всичко онова, което имат и останалите деца, даже някои неща са в изобилие", разказа бащата.
 
Двамата нямат информация за биологичните родители на малкия Алекс, но това не им пречи да го обичат като собствено дете.
 
Осиновителите не възнамеряват да крият от Алекс, че те не са биологичните  му родители. Ани и Валери също така смятат да оставят Алекс сам да направи избора, дали да ги търси, или не.

"Малката къща" организира тържество за всяко дете, напуснало тяхното голямо семейство. Като спомен за неговите осиновители екипът им подарява т.нар. „Книга на живота”, албум със снимки.   
 
Операция "Жълти стотинки" продължава до 19 ноември, като един от вариантите да подкрепите децата от "Малката къща" е като оставите своето ресто в касички в различни магазини.

Можете да дарите пари и чрез есемес на кратък номер 17 777 с текст DMS MALKITE (1 лв. на есемес), с обаждане на 0 900 5 10 01 (1 лв. на обаждане).

Банкови сметки, на които можете да помогнете:

ОББ
BG67UBBS80021082138230, BIC: UBBSBGSF   

ПроКредитБанк
BIC: PRCBBGSF  BGN IBAN: BG59PRCB92301030421214