Това съобщи изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов

Тази Коледа прокурорите ще останат без допълнителни бонуси. Вместо това, с парите ще бъдат изплатени обезщетенията на онези, които са осъдили България заради бавно или лошо правосъдие.

 

Само за последната година делата срещу страната са нараснали пет пъти. Това съобщи изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов, след като направи равносметка на 40-те си дни на този пост.

 

Той определи дните на длъжността като „тежки”. Найденов нарече „тежка” и ситуацията в прокуратурата. Липса на разследвания, прекратени дела и редица осъдителни присъди срещу България заради грешки в правораздаването - затова прокурорите няма да получат коледни бонуси, обяви Бойко Найденов.

 

Ще получават вкъщи бонбони. Недопустимо е пет пъти да нараснат осъжданията на страната от граждани, прокуратурата дължи 5 милиона на лица, пострадали от държавата. Всяка една стотинка ще е за обезщетение”, коментира Найденов.

 

Освен че няма да видят допълнителни пари, прокурорите бяха и сериозно порицани заради прекратени дела за кражби от домовете и колите ни. Според Бойко Найденов хората вече не подават и жалби в полицията, защото не вярват в системата.

 

„Останах потресен от цифрата – 400 000 спрени производства за извършени кражби, това са 400 000 пострадали семейства, които очакват ние да направим нещо. Аз съм същият пример, откраднаха ми системата от колата и не подадох молба, защото е безсмислено”, подчерта Найденов.

 

Още по-фрапираща според него била ситуацията при делата за корупция: „За цялата година са разследвани в областта на корупцията 160 дела. Министри и т.н. - деветима, митнически служители – двама, данъчни служители – двама, здравеопазване – един, ние имаме тежък дефицит в борбата с това престъпление”.

 

Дали направеният отчет не е всъщност публична заявка на Бойко Найденов, че ще се включи в битката за поста главен прокурор на по-късен етап, така и  не стана ясно. Той ще бъде временно изпълняващ длъжността още три дни, когато членовете на Висшият съдебен съвет се очаква да изберат наследника на Борис Велчев.

 

Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Надя Ганчева