Стотици софиянци и гости на града посетиха манастира на празника

Стотици софиянци и гости на града решиха да прекарат празника в полите на Витоша. Недалеч от пътя за Черни връх и хижа "Алеко" се намира Драгалевският манастир „Света Богородица Витошка“. Живко Константинов и операторът Цоньо Данчев се потопиха в атмосферата, която откъсва посетителите от забързаното ежедневие на големия град.


За първи път името на Драгалевския манастир се споменава във Витошката златопечатна грамота на българския цар Иван Шишман. В нея се отбелязва, че манастира е създаден по време на царуването на Иван Александър. Той е част от групата възникнали манастири през 14-15 век около София наречени "Софийска Света Гора".


Данаил работи в манастира от 20 години и разказва историята му.


"Началото на 15 век има въстание срещу турците, което е било ръководено от свещеници и понеже и манастира е бил замесен, всички червки и манастири, които са участвали са унищожени”, обяснава Данаил.


Края на 15 век софийският първенец Радослав Мавър прави дарение, с което манастирът е възстановен, а църквата "Света Богородица Витошка" отново изографисана. Той става прочута обител и с основание е наричан "Царски".


Днес манастирът е женски. Сгушен в полите на Витоша, манастирът привлича десетки хора с красотата си.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Живко Константинов