Заради авария в подстанция на НЕК няколко квартала в центъра на града останаха без ток за 3 часа

Хиляди пловдивчани останаха на тъмно и студено в навечерието на Коледа. Голяма авария в подстанция на НЕК е причина няколко квартала в центъра на града да останат без електрозахранване за около 3 часа. Тази сутрин домакинствата останаха и без вода.


Центърът на Пловдив потъна в мрак, точно когато много от семействата снощи се приготвяли да седнат на празничната трапеза.


Близо три часа семейство Георгиеви изкарали на свещи.


„Не е редно точно на Коледа да се случва това нещо. Току-що бях подредила масата, сложила и свещта и токът спря. А питката току-що ми се доизпичаше. И това виках на мъжа ми, че добре, че се изпече не остана кисела. Иначе всичко друго си го хапнахме студено, не успяхме да си го стоплим навреме”, обясни за Нова Вера Георгиева.


И след отстраняването  на аварията през целия ден днес имаше частично прекъсване на тока.


„На няколко пъти се опитваха да го пускат, но само премигаше. Аварията явно бе голяма и неприятно беше като за Коледа”, обясни едно от потърпевшите Иванка Петрова.


Заради липсата на ток жилищата бързо изтинали. На студено останали не само тези, които се отоплявали с печки и климатици, но и семействата на парно, тъй като електрическите помпи на „Топлофикация” изключили.


От EVN обясниха, че аварията е възникнала снощи към 19:00 часа в постанция „Тримонциум“.


„Това е съоръжение, което не е собственост на EVN. От подстанцията се захранват клиентите. Когато подстанцията е с нарушено захранване, съответно страдат крайните клиенти, които са клиенти на EVN. Възстановена е днес нормалната схема, защото нашите колеги по аварийна схема захраниха клиентите, които получават електроенергия от тази станция”, обясни за Нова Петър Костадинов – гл. Експерт „Връзки с обществеността” на EVN-България.


Неволите на живеещите в центъра на Пловдив продължават и в момента. От сутринта са без вода заради спукан стар водопровод. От ВиК обещаха до късно тази вечер да отстранят аварията.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев