Говорителят на Йерусалимската патриаршия си спомни за българския патриарх

На Коледа хиляди християни обръщат поглед към църквата. Освен за празненства обаче, денят дава повод и за равносметка.


През тази година православните християни у нас претърпяха тежка загуба – отиде си патриарх Максим.


Затова точно днес решихме да си спомним за главата на българската православна църква, както и да ви представим едно различно мнение за това какъв трябва да бъде неговия наследник.


С говорителя на Йерусалимската патриаршия се срещнаха Марина Цекова и Росен Илиев.  


Най-ясният му спомен от патриарх Максим го връща в 2000-та година. Тогава главата на българската православна църква е на посещение в Йерусалим по повод честването на Милениума.


„Тогава се срещнахме с него и чухме от него много благи слова, много духовни напътствия. Накратко бих казал, че той бе мъдър и отговорен човек и обичаше своето отечество, своя народ и своята църква”, обяснява митрополит Аталлах Ханна.


Според митрополит него патриархът в православната църква е една от най-важните религиозни длъжности изобщо. Затова с избора на бъдещ духовен водач трябва да се подходи много внимателно.


„Българската църква трябва да има активно присъствие в обществото. Тя не бива да остава в затворените си стени, изолирана от хората. Младите имат право да питат. Бих желал новото църковно ръководство, новият патриарх да поведе църквата така, че тя да е близко до проблемите на обществото, до проблемите на младежите, до множеството предизвикателства, които ни връхлитат”, допълва Ханна.


Говорителят на Йерусалимската патриаршия дори даде конкретни предложения към новия патриарх: „Българската православна църква може да даде много на българския народ, ако има радио- или телевизионна станция, седмично или месечно списание, вестник и т.н. Църквата трябва да обръща внимание на социалния аспект, трябва да бъде елемент, който издига съзнанието на хората, който насажда в сърцата на хората любов към църквата и отечеството, насажда принадлежност към духовните, хуманните и цивилизационните ценности. Всички владици осъзнават колко важно е църквата да има свое присъствие в обществото”, заяви още той.


Митрополитът отказа да посочи своя фаворит за бъдещ патриарх, изрази обаче надежда, че Светият синод ще вземе правилното решение:
„Посредством избора на нов патриарх Българската православна църква преминава към нов етап. Аз смятам, пожелавам и настоявам този етап да бъде етап на подем, на религиозно, църковно и социално възраждане на Българската православна църква – църква, богата със своето духовно наследие, със своята самобитност и стародавни духовни корени. И според мен тази църква е способна да даде своя голям принос за българското общество”, категоричен е говорителят на Йерусалимската патриаршия.


Репортер: Марина Цекова