Целта е да се прогонят злите духове и годината да бъде здрава и плодородна

В Благоевград кукери започнаха трескава подготовка за посрещане на Нова година. По традиция на 1 януари, когато се отбелязва празникът "Сурва", кукерски групи представят атрактивни костюми и обичаи.

 

В благоевградския квартал „Струмско” подготовката за „Сурва” започва седмици преди 1 януари. След като годината е минала в проучване и закупуване на  качествени животински кожи, сега  е ред на майсторлъка.

 

Изработването на кукурския костюм обаче не е лесна работа.

 

„Изработването става 5-6 години, като вземеш например един пръч или коза го гледаш 4-5 години, за да има такъв хубав косъм. После кожата се преработва и имаш два месеца за шиене, за да стане хубав костюм”, разказва кукера Венцислав Овначки.

 

Маските обикновено символизират сила и могъщество, а целта е да се прогонят злите духове и годината да бъде здрава и плодородна. Иван Хамбарджийски е потомствен сурвакар. Наученото за обичая освен, че споделя с приятелите си го предава и на синовете си.

 

„Баща ми е един от старите сурваскари на квартал „Струмско” на Благоевград и аз предавам на моя син. Ще го правим кукерче тая година и така всичко е по наследство”, каза Иван Хамбарджийски.