Сред съпътстващите посланието снимки се появиха такива от Ню Йорк и Аспен

Снимка от новогодишната реч на президента Росен Плевнелиев предизвика оживени дискусии в социалните мрежи. Става дума за изглед от района на курорта Аспен в Колорадо, който е използван като илюстрация на българската природа. 

 
В първото си новогодишно приветствие държавният глава наруши традицията, наложена от предишните президенти, и вместо от студио, отправи празничните си пожелания от библиотеката на Софийския университет. Освен това, за първи път речта беше съпроводена със снимки, които илюстрират ключови места, събития и личности. 
 
Вместо картини от неповторимата българска природа обаче, в новогодишното приветствие на Плевнелиев видяхме снимка от Маруун Белс - част от скалистите планини в Колорадо, близо до курота Аспен. От президентството отказаха да коментират грешката. Не е ясно и кой е автор на материала.
 
„Явно вече толкова са разорали родните планини, че вече не намират нашенски снимки”, „Щатите са част от нас. България на три морета...” и „Тази снимка може да си се поставя под каквото и да е име в интернет, но за президентската институция това е недопустима грешка”, гласят част от коментарите по случая във Фейсбук и на NovaNews.bg.
 
Според източници на Нова телевизия снимката в новогодишната реч на президента е взета от български туристически сайтове. Проверката ни показа, че родни туроператори рекламират планинския курорт Пампорово именно с фотография от американския Аспен.
 
В празничната реч на държавния глава се откроява и друго разминаване между текст и картина.
 
„Светът е в криза вече пета година, но нашите доходи и просперитет зависят най-вече от това какво произвеждаме”, казва Плевнелиев, но не става ясно защо тази част от посланието е илюстрирана със снимки от Нюйоркската стокова борса.
 
Репортер: Деница Суруджийска