Комисия се произнесе час, след като премиерът поиска разсекретяването на досието "Буда"

По-малко от час, след като премиерът Бойко Борисов поиска разсекретяването на досието "Буда", МВР съобщи на страницата си, че липсват документи за съгласие за вербовка.

 

"Комисия в ГДБОП разгледа материалите по случай, засягащ оперативния отчет на ЦСБОП. Липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор".

 

Комисия е разгледала материалите по случая и е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, броени от датата на създаването на документите. Установено е също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което материалите се декласифицират.

 

При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради "липса на среда". Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация, се казва в съобщението на МВР.

 

"Партия ГЕРБ категорично се противопоставя срещу поредния сценарий, задействан срещу министър-председателя Бойко Борисов", се заявява в позиция на партията. "За нас е ясно, че отново е задействан сценарият за подмяна на дневния ред. Този сценарий все повече започва да прилича на поредната уговорена политическа сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти", се казва още в изявлението.

 

Сайтът Болканлийкс, който е свързан с Уикилийкс, публикува в неделя документ и досието за вербуване на Бойко Борисов.

 

На 9 декември 1996 г. Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

 

Какво представлява някогашната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) и защо появата на информация, че премиерът е бил вербуван за нейн сътрудник  предизвикаха такива реакции? 
 
От една страна причината е мотивът за вербуването на Борисов - "контактите му с оперативно интересни лица“.
 
От друга коментарите по темата бяха предизвикани от факта, че голяма част от служителите на някогашното Шесто управление на Държавна сигурност впоследствие са преназначени на работа именно в ЦСБОП. Споменатият и подписал се в документа за вербовка на Бойко Борисов - също. Освен това, двамата служители на службата, парафирали - Младен Георгиев и Спас Спасов, са били освободени от ЦСБОП заради подпомагане на групировките и изтичане на информация към тях.