В селото дадоха курбан в памет на жертвите и с надежда да не се повтори бедствието

Година след трагедията в Хасковско, където загинаха 11 души, все още няма виновни. Най-много жертви имаше в харманлийското село Бисер, където скъсаната стена на язовир „Иваново” предизвика 3-метрова вълна, заляла над 150 къщи.

 

Два дни преди 6 февруари в Бисер дадоха курбан в памет на жертвите и с надежда да не се повтори бедствието. За една година 32 от срутените къщи в селото са възстановени, но хората още си спомнят стихията.

 

Днес заедно със спомените в повечето потърпевши има и благодарност за това, което получиха. Близо 3 милиона лева са дадени досега за възстановяването на Бисер.

 

Не всички обаче са доволни. Къщата на Георги Гочев не е паднала, но е била под вода. Работници дошли да ремонтират, но не довършили работата.

 

Средства за възстановяването на Бисер продължават да се събират от Български червен кръст. С тях ще бъдат построени и останалите къщи в селото.

 

Година след трагедията обаче виновни все още няма. Срокът на разследването е удължен, а сочените са собственик на язовир „Иваново”  - Министерство на отбраната, отричат да е трябвало да се грижат за него.

 

Собственост над язовира отричат и от община Харманли, които обаче са предупредили за лошото състояние на стената. Остава разследването да докаже кой е отговорен за скъсването й. 

 

Репортер: Димитър Иванов