Най-важна е ранната диагностика, напомнят специалистите

Всяка година над 12 милиона души в света разбират, че са болни от рак, а близо 8 милиона умират от тежката диагноза. Това отчитат специалистите по повод световния ден за борба с рака.

 

У нас всеки ден от рак на гърдата заболяват почти 10 жени, а три умират, сочи статистиката. 

 

„Възрастовите граници не са както по-рано – 50, възрастовите граници паднаха и отиват към 20 години”, каза д-р Калоян Персенски.

 

„За съжаление, не е окончателно изяснено какво точно води до това заболяване. И затова превантивните мерки се изчерпват най-вече с профилактичните прегледи. Добре е те да са два пъти в годината, съчетани с необходимите апаратни изследвания, които са в зависимост от находката, която открие, възрастта и т.н.”, коментира д-р Деян Атанасов.

 

Симптомите обикновено се проявяват в напредналите стадии на заболяването и затова е важно да се преглеждаме редовно – дори и без да имаме оплаквания. Най-важна е ранната диагностика, напомнят специалистите. Днес при д-р Атанасов е млада жена с рак на гърдата в ранен стадий.

 

„При пациентката е хванато навреме и има всички шансове да се възстанови. Заболяването е напълно лечимо. Единственото, което в важно, е то да се улови навреме”, каза д-р Атанасов.

 

Лекарите напомнят – както и при другите онкологични заболявания – можем сериозно да намалим опасността, ако спазваме основни правила. Препоръчително е да спрем пушенето, да избягваме стреса и да поддържаме здравословно тегло – с балансирано хранене и редовни физически упражнения.

 

През тази седмица можем да се прегледаме безплатно за рак на гърдата в болница „Надежда” в София и за рак на маточната шийка в АГ болница „Света София”.

 

Репортер: Деница Суруджийска.