Първото заседание на делото за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност е насрочено за сряда

Осем служебни защитници ще защитават братя Галеви и техните съпруги по дело за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Първото заседание е насрочено за утре.

Интересите на Пламен Галев ще защитават четирима адвокати. Трудът им е оценен на по 3000 лева. Те ще получат процент от стойността на имуществото, за което претендира комисията.  

Адвокатската защита на единият от братята Галеви – Ангел, струва на комисията 6000 лева. По един защитник е назначен и на съпругите на двамата.

През август миналата година комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе иск в Окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества. Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189 лв. Имуществото, което подлежи на конфискация, включва девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка. Най-скъпият автомобил е на стойност над 200 000 лева.

В иска са включени дялове от фирми. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете, регистрирани в България. В искането е посочено, че на конфискация подлежат и недвижими имоти на стойност над 800 000 лв.

Срещу братя Галеви, които са в неизвестност и са обявени за международно издирване, има повдигнато обвинение и за пране на над 35,5 млн. лева.