Той е използвал служебното си положение, за да дава лицензи за търговия с енергия

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство срещу бившия председател на ДКЕВР - Ангел Семерджиев, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство се води за това, че в периода 2009 – 2012 г., в качеството си на председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), Семерджиев е използвал своето служебно положение, за да набави за "Про енерджи трейд " ООД противозаконна облага - лиценз за търговия с енергия за срок от 10 г.

Припомняме ви, че на 28 януари 2013 г. премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Семерджиев заради евентуалните глоби, които Европа може да наложи на страната ни заради забавени процедури, свързани с европейски изисквания за уеднаквяване на правилата за вътрешния енергиен пазар. Министърът на икономиката Делян Добрев обвини ДКЕВР, че се бави с приемането на наредбите за регулиране цените на електрическата енергия и природния газ.

В тази връзка Ангел Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на ДКЕВР. По-късно за председателския пост в комисията бе назначена Юлиана Иванова. Тя обаче не се задържа дълго на поста заради  участието си във фирма, продавала незаконно цигари.

По-рано днес стана ясно, че НАП, съвместно със СГП са започнали проверка на имущественото състояние на Семерджиев. Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества.