Според обвиненията служители на компанията ощетили държавата с милиони

В четвъртък сутрин главният прокурор Сотир Цацаров освободи заместника си Галина Тонева. Понижението се оказа свързано с прекратено дело за над 46 млн. евро срещу Националната електрическа компания (НЕК). Проверка, назначена от главния прокурор, установила още, че делото умишлено е било разпределяно на конкретни прокурори, в пълно нарушение на правилата. 

 
Всичко започва преди три години с разследване срещу длъжностни лица от НЕК за умишлена безстопанственост. Доказателствата сочат, че те са продавали ток на изключително занижени цени, което е ощетило България с милиони. Делото е прекратено и до обвинения не се стига. Причината – Агенцията за държавна финансова инспекция заявява, че сделките на НЕК са в рамките на закона. 
 
Преди доклада е имало експертиза, която установява, че при продажбата на електроенергия от НЕК в периода 2004-2007 г. нереализираните приходи на НЕК са в размер на 46 649 303 евро”, каза още Цацаров.
 
Въпреки експертизата, трима прокурори решават да прекратят процеса. Оказва се, че и тримата са избрани лично от техните ръководители, а не на случаен принцип. Такъв е случаят и със заместник-главния прокурор Галина Тонева. 
 
Делото не е едно, делата са 12. 12 преписки са възложени лично на Христо Граматиков, трудно ми е дори да си представя, че един прокурор може сам да се справи с такава тежка материя”, коментира още Цацаров.
 
В крайна сметка разследването за безстопанственост срещу НЕК тръгва отначало, а всички прокурори, работили по случая, ще бъдат проверени и наказани, ако проверката открие нарушения.
 
Репортер: Надя Ганчева