Най-очакваният избор на кардиналите е за италиански кандидат, но има и скрити фаворити

Спекулациите за това кой ще оглави Римокатолическата църква стават все по-актуални с навлизането в периода, известен като времето на вакантния престол. Най-очакваният избор на кардиналите е за италиански кандидат, но има и скрити фаворити.

 

По време на вакантния престол Римокатолическата църква се ръководи от колегия от кардинали. Правомощията на тази колегия са ограничени и те имат право само да взимат решения и да изпълняват задачи, които са неотложни.

 

Една от основните задачи на колегията, разбира се, е да подготви избора на нов папа. Очаква се първото заседание на кардиналската колегия да е в началото на следващата седмица, а конклавът да започне закритите си заседания скоро след това. Именно тогава ще започне и очакването на белия дим, с който се известява изборът на нов папа.

 

Прогнозите са, че той ще е италианец след 35 години без италиански папа. Но растежът на католическата църква в Европа и Съединените щати бележи сериозен регрес, за разлика от региони като Южна Америка, Азия и Африка, където католицизмът процъфтява.

 

Тази тенденция води и до спекулации, че двама африкански кардинали имат сериозна подкрепа в борбата за светия престол. Това са ганаецът Питър Турксон и нигериецът Франскис Аринзе. Първият беше сочен за много вероятен наследник на Йоан Павел Втори, който почина през 2005-а година, но конклавът избра Йозеф Рацингер. Сега Турксон вече е на 80 години и това го поставя в сравнително неизгодна позиция.

 

Аринзе обаче е едва на 64 години и мнозина виждат в него надежда Римокатолическата църква да насочи вниманието си към проблемите на милионите вярващи в Африка.

 

Въпреки непредвидимостта на избора на кардиналите отсега е ясно, че свещениците ще направят всичко възможно, за да завършат процеса навреме за най-светлия християнски празник – Великден, който тази година католиците отбелязват на 31-ви март.