Заради слабото предлагане и липсата на нови проекти

Цените на луксозните имоти продължават да поскъпват. В челото на класацията се нареждат Москва, Маями и Дубай, като в руската столица се очаква нов ръст между 10 и 20%, сочат прогнозите в отрасъла.

Ценови ръст ще има в 14 световни метрополии. Според експертите тенденцията се дължи на слабото предлагане на луксозни недвижими имоти и липсата на нови проекти, съобщава Дойче Веле, позовавайки се на данни на агенция „Найт Франк”, предаде БГНЕС.

В Маями, където се търсят най-много къщите в непосредствена близост до морския бряг, цените се очаква да се покачат с 5 – 10%. Подобно по размер ще бъде поскъпването и в Дубай, където се преселват все повече състоятелни европейци и азиатци.

Повишение в цените на имотите с около 5% вероятно ще има и на пазари като Пекин, Хонконг и Сидни. На този фон цените в Манхатън, Лондон, Монако, Сингапур и Токио се очаква да се запазят на сходни нива.

Цените падат само в три от големите градове, попаднали в изследването – Париж, Женева и Шанхай. Прогнозираното поевтиняване там е приблизително 5%.