В Габрово и Трявна все още са в сила мерките за извънредна ситуация

Кметът на Дряново Иван Николов е отменил бедственото положение в общината, обявено на 14 март заради ураганните ветрове и причинените от тях тежки щети.

 

Отмяната на бедственото положение е станала след заседание на кризисния щаб в администрацията, на което са изслушани докладите на институциите, ангажирани с неотложните аварийно-възстановителни работи.

 

На 16 март по обед е било възстановено водоподаването в общината, а вчера около 17 часа - и електрозахранването към всички абонати на ЕНЕРГО ПРО в населените места, уточнява БНР.

 

Габрово и Трявна са все още в бедствено положение след бурята, която отне живота на двама души и прекъсна тока на над 70 хиляди абонати на ЕНЕРГО ПРО в четвъртък. Четвърти ден след бурята без ток са около 20 села в Тревненско и 2 села в Габровско. Заради множеството аварии по мрежите за ниско напрежение към отделни абонати в града и населените места все още електричеството не е възстановено.
Днес продължава разчистването на дървета и на паднали отломки от сградите.

 

Премахнати са опасните елементи от строителното скеле, от което по време на бурята трагично загина 34-годишна жена. За сигурността на учениците, тъй като все още има необезопасени сгради, днешният ден е неучебен.

Започват огледите на пострадалите жилища, за които собствениците им са подали искания за възстановителна помощ. Щетите ще бъдат оценявани от комисии, в които влизат представители на общината, пожарната служба и лицензирани оценители.