По билото на Стара планина скоростта му надхвърли 150 километра в час

Ураганни ветрове и обилни валежи имаше днес в цялата страна. Това беше причината в почти всички области да бъде обявен код "жълто" за опасни явления.  

 

По билото на Стара планина скоростта на вятъра надхвърли 150 километра в час, а в Русе бяха измерени пориви до 122 километра в час. Там бурята нанесе и щети. В Бургас също не се размина без проблеми.

 

Огромни вълни разрушиха бреговата ивица в местността Косата в Поморие
  

Огромни вълни разрушиха бреговата ивица в местността Косата в Поморие. Мъртвото вълнение подкопа основите на бунгала и заведения в района на почивните станции и унищожи  голяма част от тях.

 

Според Стоян Иванов - стопанин почивна станция, причината е ясна - закъснелите действия за брегоукрепване. 

 

Стените на част от постройките са с над метър отклонение и всеки момент ще бъдат отнесени от вълните. Местните се опасяват, че морето ще унищожи напълно почивните станции. Ромският квартал също е заплашен от наводняване.

 

Общината вече е задействала кризисния си план, уведомена е Областна управа-Бургас, комисия е описала щетите.             

 

Според кмета причина за поредните щети, нанесени от морето, е брегоукрепването на парче. Миналата година Междуведомствената комисия за бедствия и аварии отпусна 200 хиляди лева.

 

„Трябва едно цялостно брегоукрепване, до края на почивните станции, а това са средства над милион и половина. Близо 2 милиона лева ни трябват, за да укрепим напълно местността Косата”, обясни кметът на Поморие Иван Алексиев.

 

От Областна администрация изпращат протокол до Междуведомствената комисия с искане за аварийно подпомагане на допълнително брегоукрепване.

 

Междувременно, в центъра Русе през изминалата нощ заради силния вятър падна балкон от стара сграда и като по чудо не уби човек. Повече за инцидента може да прочетете ТУКВ Австралия две бури торнадо нанесоха значителни щетии раниха над 20 души.

 

Снимки и видео за времето във вашия район ни изпращайте в "Моята новина".

 

Репортаж по темата очаквайте в централната емисия на Новините на Нова в 19 часа.