Сините и тъмносините са под бариерата за парламента, твърдят от Института за модерна политика

Поредно социологическо проучване повтори констатацията от последните дни – ГЕРБерите водят пред социалистите с повече от 4 процентни пункта в предизборните нагласи на гласоподавателите.  

 

Изследването, представено днес от социолозите на Института за модерна политика, дава 24,8% на последно управлявалата партия и 20,6% за БСП (разлика от 4,2%). Резултатите са от национален сондаж, проведен в периода 19 – 26 март, предаде „Фокус”.

 

Според анкетата Движението за права и свободи би получило 5,6% от вота на имащите право на глас, а националистите от „Атака” отчитат ръст в подкрепата до 4,9%.

 

„Движение България на гражданите” на бившия еврокомисар Меглена Кунева е получила подкрепата на 4,3% от респондентите, но проучването не отчита ефекта от масовото напускане на партийни членове в края на миналата седмица.   

 

ДСБ на Иван Костов в „Единство” с хората на Надежда Михайлова остават под четирипроцентовата бариера – 3,6% от допитаните биха гласували за сините и тъмносините.

 

Ред, законност и справедливост на Янев Янев ще изберат 1,1% от пълнолетните българи, толкова биха гласували и за „Зелените”. ВМРО е само с процент подкрепа. Ръст има при симпатиите за Националния фронт за спасение на България – 1,9%.

 

Около 4% разлика между ГЕРБ и БСП, потвърди днес в „Здравей, България” и социологът Станислав Стоянов от „Алфа рисърч”. Очакваната избирателна активността ще бъде в диапазона 50 – 60%.