Учители се оплакват, че често не знаят за здравните проблеми на децата

Според действащите регламенти в учебните заведения не е необходимо да има лекар. Така е и в училището, където почина петокласникът Теодор Желев.

 

Точно такъв е примерът от 138 училище, където учат близо 1 300 деца, а по норматив им се полага сестра и половина, т.е. една, която е на разположение 8 часа и друга едва за 4 часа. В същото време от учебното заведение разказват, че инцидентите с деца не са рядкост.

 

Учители се оплакват, че често не разполагат с актуална информация за здравните проблеми на децата. Освен това някои ученици имали системни оплаквания – без да е открито конкретно заболяване, какъвто е бил случаят с починалия Теодор. Преди около два месеца например първокласник припадал в час и си глътнал езика.

 

И от здравното министерство, и от образователното ведомство обясниха, че всъщност парите за медицинските специалисти в училищата се плащат от общините и те могат индивидуално да преценяват какви специалисти да наемат. Както стана ясно, в някои училища настоятелствата наемат допълнително и лекар, но сами поемат заплащането му. Иначе, проверката ни показа, че възнаграждението на училищните медици често пада под 400 - 500 лева, което обяснява и ниския интерес към тези позиции.

 

Кой се грижи за здравето на децата, докато са на училище и чия е отговорността ще научите от репортажа във видеото.