Бившите управляващи внесоха още две жалби - от името на РЗС и НФСБ

Представители на партията, станала първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори на 12 май, внесоха в Конституционния съд искане за касиране на вота. По-рано в сградата на съда влязоха депутатите от парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов, Емил Радев и Димитър Лазаров.

 

Въпреки че спечели най-много гласове и е с най-голямата група в парламента, ГЕРБ обяви на следизборната си пресконференция на 16 май, че ще иска отмяна на резултатите от гласуването. Ръководството на партията посочи като повод за решението си нарушаването на закона в деня за размисъл.

 

Днес лидерът на управлявалата доскоро партия определи като „пълни измишльотини” твърденията на „Коалиция за България”, че от ГЕРБ оказват натиск върху конституционни съдии, за да касират изборите.

 

В понеделник искане за касиране внесоха и от „Ред, законност и справедливост”. Хората на Яне Янев, които останаха без представителство в парламента, подадоха обаче жалбата си в Министерски съвет, от който зависи дали тя ще стигне до Конституционния съд. От РЗС настояват по-конкретно за касиране на резултатите от вота в Турция, като твърдят, че са установили ред фалшификации във всичките 86 избирателни секции в югоизточната ни съседка.

 

Искането на ГЕРБ за касиране на вота беше внесено минути преди края на работния ден. Днес изтече седемдневният срок, в който можеше да се обжалва. Депутатите на ГЕРБ внесоха още две жалби - от името на РЗС и Националния фронт за спасение на България. Доводът - всеки имал право на конституционно правосъдие.

 

Според ГЕРБ, в деня за размисъл са допуснати съществени нарушения. Нередности е имало и в изборния ден.