Той отрече да се върне в изпълнителната власт след приключване на президентския си мандат

До дни президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към нацията, в което ще посочи решение за излизане от политическата криза в страната. Това обяви държавният глава в интервю за Нова телевизия. Конкретните мерки Плевнелиев ще посочи, след като приключи с политическите консултации. Президентът категорично отрече да инициира конституционни промени, за да се разширят правомощията му.


Плевнелиев потвърди, че новият кабинет е загубил доверието му, но въпреки това призова парламентът да продължи да работи.  


„Аз стоя на тази си позиция, но това не означава, че воювам с институциите. Оттук нататък всяка институция, която подцени новата ситуация, в която се намираме, ще плати много висока политическа цена”, заяви Росен Плевнелиев.


Като препоръка към кабинета той заяви, че познава добре своите правомощия и ги спазва.
„Не очаквам да ми ги припомнят и да размахват пръст към мен. Също така не е добре да се размахва пръст и към журналистите. Те спазват медийните правила. Аз спазвам правилата и уважавам правата на всички други”, категоричен бе президентът.


Росен Плевнелиев не изключи и нови атаки срещу него след скандала с лидера на "Атака" Волен Сидеров на последния консултативен съвет.


„Това, което се случи с Георги Първанов и главен герой Яне Янев, явно ще се случи и на мен с главен герой Волен Сидеров”, заяви още Росен Плевнелиев.


Държавният глава отрече да съставя партия или да се върне в изпълнителната власт след като приключи президентският му мандат.


„Когато един ден аз приключа, не е морално да се върна като лидер на партия или отново като министър”, категоричен бе Плевнелиев.


Президентът е президент и след като изпълни ролята си като обединител на партията трябва да се оттегли.