Причината - неясни капитали на купувача, регистриран в офшорна зона

Комисията за финансов надзор (КФН) да не разрешава сключването на предстоящата сделка за българския пенсионен фонд "Доверие" заради неясни капитали на купувача, регистриран в офшорна зона.

 

Това поиска от парламентарната трибуна народният представител Янаки Стоилов от името на „Коалиция за България”. Според Стоилов там, където има обществени средства, не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал. По думите му проблемът може да бъде решен чрез законови промени и поиска правителството да прегледа назначенията си в търговски дружества. 

 

„Процедурата за българския пенсионен фонд "Доверие" не е приватизация, а сделка между две търговски дружества, но ние нямаме достатъчно информация за това”, подчерта и депутатът Корнелия Нинова. 

 

Малко по-късно председателят на КФН Стоян Мавродиев обясни, че в комисията няма постъпила официална информация за потенциалната продажба на активите на "Доверие" от нейния собственик - австрийската компания "Виена Иншурънс груп".

 

Единствените данни са от съобщение на сайта на компанията.

 

Мавродиев подчерта, че за подобна сделка се минава през специална процедура. Трябва да се направи щателна проверка на купувача, на парите и почтеността му. По закон именно комисията трябва да се произнесе, за да стане сделката юридически факт. Оказа се, че за това още е рано. Затова Стоян Мавродием призова случаят да не се истеризира.

 

Междувременно депутатите призоваха Министерския съвет в спешен порядък да подготви законови промени, с които да се забрани офшорни компании да имат достъп до обществени поръчки у нас. От ГЕРБ също изразиха тревога от случващото се.

 

„Доверие” управлява активи на над 1,25 млн. българи за близо 1,8 млрд. лева. С позиция излязоха и от КНСБ.