Скандалът избухна, след като на пристана за лодки на устието на реката се вдига ново заведение без строителни книжка

Бургаският административен съд окончателно е спрял строежа в резервата "Ропотамо", съобщи в понеделник сайтът "Бивол". Решението е взето на 18 юли тази година.

 

Скандалът избухна в края на март по сигнал на същата медия. Властите направиха проверка и установиха, че на пристана за лодки на устието на река „Ропотамо” се вдига ново заведение без строителни книжа.

 

Фирмата, която строи незаконния обект, е “Венис Марина” с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Аманатидис – Таки. От "Венис Мартина" се оправдаха, че само са разширявали вече съществуващата кръчма край пристана, но се оказа, че на мястото се излива и бетон, което е забранено в резервата. Веднага след разшумяването на случая властите отнеха и лиценза на фирмата да прави туристически обиколки в реката.

 

В експертизата по делото ясно се посочва, че колоните на строежа са трайно захванати на бетонни бордюри.

 

Зелена светлина за разширяването на заведението е била дадена от директора на бургаската екоинспекция Бойчо Георгиев. Той обясни, че не е знаел за изливането на бетона и бе оставен на позицията си, макар и наказан с порицание за неупражнен контрол.