За да живее нормално едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца, са необходими по 2254 лева

Милион и 600 хиляди българи живеят на границата на бедността, която е при доход от 213 лева и 90 стотинки. Тревожните данни са от изследване на КНСБ. Тенденцията е броят на тези хора постоянно да расте.

 

Според изчисленията на синдиката само за последните четири години издръжката на живот у нас е нараснала със 17%. Най-силен ръст има при хранителните стоки, с близо - 21 %, а при нехранителните - с 14 и 15 процента.

 

За да живее нормално едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца, са необходими по 2254 лева или по 563 лева на човек. Тази сума е необходима за покриване на основни разходи за храна, здравеопазване, образование и почивка. 

 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров има ясни знаци, че икономиката на България ще достигне отрицателен растеж и рецесия. По думите му има опасност от ново социално напрежение през есента, ако правителството не предприеме нови социални мерки.

 

От КНСБ искат включването в актуализацията на бюджета пакет от социални мерки в размер на 100-150 милиона лева, които да бъдат в помощ на най-бедните.

 

„Това задълбочава сериозно усещането на българина, което се базира на реалната ситуация, че всичко се влошава около него, социалната картина става все по-лоша и няма как да не очакваме социално напрежение през есента, ако няма мерки в тази посока, и то спешни”, заяви Пламен Димитров. 

 

Според КНСБ вече има ясни знаци, че икономиката на България ще достигне отрицателен растеж и рецесия.

 

„Това е допълнителен знак, че трябва непременно да се движи нагоре минималната работна заплата, да се движат доходите нагоре, да се вдигат заплатите! Иначе потреблението, икономиката и като цяло търсенето няма как да излезем от дъното”, смята Димитров. 

 

От КНСБ настояват за повишаване на минималната работна заплата от 310 на 340 лева от 1 октомври тази година и въвеждането на необлагаем минимум за доходите до размера на минималната заплата.