Премиерът отново заявява, че остава на власт

Премиерът Пламен Орешарски обещава да остане на власт, въпреки ежедневните улични протести с искане за оставка на кабинета. Той даде интервю за агенция Ройтерс от кабинета си в Министерски съвет.

 

Пред агенцията Орешарски подчертава, че отсъствието на широка обществена подкрепа за кабинета ще отложи големите реформи, от които се нуждае България.

 

"Несигурността и политическата криза влияят на бизнес климата, но ние имаме план за действие и продължаваме напред", заявява Орешарски. 

 

Според него оставката е „лесно лично решение, но би било безотговорно за страната”.

 

Не съм чул убедителни аргументи, обясняващи как оставката автоматично ще реши проблемите на България", заявява Орешарски. 

 

Правителството ще се придържа към предишната прогноза от пролетта за 1% икономически растеж през тази година. Орешарски очаква малко по-добра ситуацията през 2014.

 

"Но много ще зависи от това как ще се развие политическата криза", казва той и добавя, че е отворен за диалог с протестиращите.

 

Орешарски заявява, че протестите биха спомогнали за това правителството да работи по-ефективно, но признава, че те са затруднили изпълнението на големите реформи.

 

Ройтерс отбелязва, позовавайки се на икономисти, че България е изправена пред редица проблеми, сред които бързо застаряващото население, боледуващо здравеопазване и образователна система, както и неефективен пазар на труда.

 

"Мащабните реформи не могат да започнат, тъй като те изискват широка обществена подкрепа, но тези, които се поддържат, като например подобряване на прозрачността, на правилата на конкуренцията и защитата на потребителите, напредват", заявява министър-председателят.

 

Други приоритети са подобряване на събираемостта на данъците, намаляване на бюрокрацията и справяне с корупцията, като за целта се реформират обществените поръчки и НАП – ключова благодатна почва за развитието на корупцията.

 

"Ако успеем да изпълним плановете, ние ще убедим повече хора, че правителството работи", смята премиерът.