Нов сондаж размени БСП и ГЕРБ в нов парламент

Антиправителствените протести са по-популярни от тези, които са в подкрепа на кабинета. Те представляват 48% от гласоподавателите. 38% от пълнолетните българи обаче не подкрепят демонстрациите. Наред с това едва 21,5% смятат, че протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски предлагат конструктивни мерки, които да бъдат приложени след неговата оставка. За диалог между недоволните и изпълнителната власт с цел намиране на изход от ситуацията се обявяват 62,5% от участниците в сондажа.

 

ГЕРБ и БСП биха останали водещи политически сили на парламентарни избори в този момент, установи ново допитване на агенция „Сова Харис”. Резултатите от анкетата обаче показват, че социалистите и бившите управляващи ще разменят местата си в следващ законодателен орган. Според авторите на националното изследване, поръчано от в-к „Преса”, левицата би получила 19,3% от гласовете, а най-голямата партия в 42-то Народно събрание – 16,9%.

 

В нов парламент ще влезе Движението за права и свободи с резултат от 7,8%. Реформаторският блок също има шанс, тъй като за него казват, че ще гласуват 3,9% от респондентите. На границата на четирипроцентовата бариера гравитират двете националистически формации „Атака” и Националният фронт за спасение на България.

 

Социолозите отбелязват, че политическата обстановка в страната променя, но не нарушава структурата на нагласите на електората. Градусът на политическото напрежение поддържа на високо ниво интереса на обществеността към политическите процеси, смятат в „Сова Харис”. 60% от анкетираните заявяват, че ще гласуват на предсрочни парламентарни избори и са наясно със своя избор.

 

Ситуацията в България предполага утвърждаването на нови политически субекти, отбелязват авторите на новото социологическо проучване. 5,9 на сто българите одобряват появата на фракция на бивши членове на ГЕРБ. Само 1,3 на сто обаче заявяват,че биха гласували за такава партия.

 

Сергей Станишев и Бойко Борисов са с най-високо доверие сред лидерите на политическите сили с шансове да бъдат парламентарно представени, като председателят на ГЕРБ води с малка преднина. И двамата обаче имат високи нива на неодобрение.