Полицаите, превишили правата си, носят отговорност, заяви шефът на столичната полиция

Органите на реда не са получавали указания за употреба на сила спрямо протестиращите по време на блокадата на парламента. „Всички обаче видяха кадри с насилие от страна на полицаи”, заяви пред медиите директорът на СДВР Ивайло Спиридонов.

 

Спиридонов се включи в извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което се обсъждат действията на правоохранителните органи по време на протестите в София. По думите му не е издавана заповед за използване на сила срещу демонстрантите, които обсадиха Народното събрание на 23 юли и се опитаха да попречат на депутатите да напуснат сградата.

 

Дадени са само две указания, според Спиридонов – чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители и за осигуряване на периметър около 3:30 часа за извеждане на депутатите от сградата на парламента. Директорът на СДВР обясни, че решенията в такава ситуация се вземат от оперативен щаб към МВР.

 

Служители, които са си превишили правата, ще носят отговорността”, посочи началникът на столичната полиция, като отбеляза, че пред парламента е имало също представители на жандармерията и на други областни дирекции на МВР.

 

От думите на Ивайло Спиридонов стана ясно, че прокуратурата е уведомила СДВР за предстоящата проверка на софийското районно обвинение за действията на полицаите и протестиращите в нощта на конфронтацията.