Обещахме да върнем България на хората и това се случва, пише в писмо до Бузлуджа

„Вярно е, че не винаги е прав този, който вика най-силно. Но също така е вярно, че същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки, който мисли различно, дори да не си съгласен с него. Защото гласът на народа тежи най-много, а без демокрация няма и свобода”. Това се казва в писмо на премиера Пламен Орешарски до събралите се на Бузлуджа социалисти.

 

Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи”, заявява министър-председателят в обръщението си до привържениците на БСП, прочетено от военния министър Ангел Найденов.

 

Като премиер съм длъжен да чувам гласа на всички. Готов съм на диалог с всички”, посочва министър-председателят. „Като премиер на демократична държава обаче съм длъжен да спазвам едно от основните правила на демокрацията – да следвам волята на мнозинството, мнозинството български граждани, което подкрепя правителството.”

 

В писмото Орешарски благодари на симпатизантите на Столетницата за подкрепата, чрез която е получил отговорността за управлението на страната, което определя като „първата важна победа”.

 

Обещахме да върнем България на хората. И това вече се случва. След 4 години, през които не бе допускано да се изразява мнение, различно от това на властта, днес има хора, които протестират. Те имат възможност да кажат това, което мислят. Вече го няма страхът –  това е втората ни важна победа”, казва Пламен Орешарски.

 

Премиерът отбелязва също, че най-важното за него е да изведе страната на пътя на икономическия растеж, стабилността и диалога.