При спонтанно събиране на хора, такава носят всички институции, смята кметът

Не искам отговорността за протестите да се прехвърля на общината и на кмета”. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти в почивката на извънредната сесия на Столичния общински съвет, който обсъди антиправителствените демонстрации в София. По думите й действията на Столична община са били определени като адекватни.

 

„Първите ни задачи са опазване на живота и здравето на хората, но и демократичното право на хората да изразяват своята позиция, стига да е мирно и да не нарушава правилата”, каза още Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

 

Столичният градоначалник посочи, че при спонтанно събиране на хора, отговорност носят всички институции. „Кметът има право да издаде забрана, което означава задача на полицията да разпръсне хората по всички възможни начини, включително и със сила. Мисля, че нито една институция, включително общинските съветници, не подкрепиха подобна мярка,” отбеляза кметът на София.

 

Йорданка Фандъкова уточни пред медиите, че няма забрана за контрапротеста пред Националния дворец на културата. Определи като слухове и това, че била в отпуск.